donderdag 1 oktober 2020

Koopwoningen: Record aantallen en record prijzen in het derde kwartaal 2020


Nooit eerder werden er in één kwartaal zoveel woningen verkocht als in het derde kwartaal van 2020. Dat blijkt uit de Woonitor van Honk. Er wisselden ongeveer 58.000 woningen van eigenaar, ruim 3.000 meer dan in het 4e kwartaal van 2017, dat tot nu toe het record had. De huizen wisselen ook nog eens tegen recordprijzen van eigenaar: de gemiddelde prijs van een verkochte woning bedroeg in het kwartaal ongeveer 345.000 euro. 

Nooit eerder waren huizen in Nederland zo duur, al is de stijging ten opzichte van het vorig kwartaal zeer beperkt: Honk registreerde toen een gemiddelde huizenprijs van € 344.000,-. 

Honk onderschrijft de voorspelling die de Rabobank in september deed: we verwachten als gevolg van toenemende werkloosheid in de komende kwartalen een afvlakking en vervolgens een (beperkte) daling van de huizenprijzen. De werkloosheid zorgt dat mensen minder makkelijk een huis kopen en dat nog meer jongeren hun koopwens moeten uitstellen. Een eerste signaal die de verwachting bevestigt is waarneembaar in de door HDN geregistreerde hypotheekaanvragen. Het aantal aanvragen neemt - ondanks een licht dalende rente - sinds de zomer sterk af en in het bijzonder onder de twintigers. Geen opmerkingen:

Honk © 2011 -