vrijdag 3 juli 2020

Juni 2020: bijzonder veel verkochte woningen in een verruimende markt


Met de Woonitor kan Honk voortdurend een actueel inzicht geven in de ontwikkelingen op de woningmarkt. In deze economisch onzekere tijd geeft dat waardevolle en objectieve inzichten. Daarom brengen we sinds het uitbreken van het coronavirus maandelijks een update.

Zeer veel verkochte woningen in juni.
In juni 2020, de derde maand na het uitbreken van corona, zijn zeer veel woningen verkocht. In april en mei was het aantal verkopen aan de lage kant, maar in juni waren het er meer dan 19.000, het hoogste aantal in één maand sinds januari 2017. Daaruit blijkt dat de woningverkoop nog niet heeft geleden onder de uitbraak van corona. 

Woningaanbod verruimt sterk, vooral in de grote steden. 
Een andere tendens die sinds de uitbraak zichtbaar was is een sterke toename van het aantal aangeboden koopwoningen. Die heeft zich doorgezet in juni. In totaal zijn 66.000 woningen in verkoop genomen, meer dan ooit. In één kwartaal is het aantal te koop staande woningen toegenomen van 57.000 woningen naar 67.000 woningen. De gemiddeld verkooptijd van een huis is daardoor toegenomen. Gemiddeld staat een huis nu 4 maanden te koop. Dit is historisch nog steeds heel kort en het woningaanbod is nog steeds heel laag.
Waar landelijk het aanbod 17% is gestegen, nam in de vier grote steden het aantal te koop staande woningen met maar liefst 55% toe. Dit heeft niet geleid tot een stijging van het aantal verkopen. In de grote steden liggen die juist wat lager dan in dezelfde kwartalen in de voorgaande jaren. 


Geen opmerkingen:

Honk © 2011 -