donderdag 4 juni 2020

Woonweek 23: Van groen en warmte via koffie naar nieuwe buren

‘Hoe de kabinetten van Mark Rutte de architectuur de nek omdraaien.’ Of: ‘Hoe 10 jaar liberalisatie niet alleen de sociale woningbouw heeft gesloopt, maar ook jonge architecten werkloos maakt.’ Het zouden evengoed de titels kunnen zijn boven het artikel van NRC over hoe de teloorgang van de sociale woningbouw niet alleen een van de oorzaken is van de ‘woningnoodramp’ die Nederland teistert, maar ook gevolgen heeft voor de Nederlandse architectuur. “Van H.P. Berlage tot Herman Hertzberger en van K.P.C. de Bazel tot Aldo van Eyck – vrijwel alle grote namen van de Nederlandse 20ste-eeuwse architectuur hebben sociale-huurwoningen gebouwd.” Het artikel beschrijft de geschiedenis van de typisch Nederlandse traditie van mooie, bijzondere of experimentele sociale woningbouw in een notendop.

Warmtenet te warm

Woningen die nog wel ontwikkeld en gebouwd worden, krijgen nog vaak een aansluiting op het warmtenet. Onnodig, want nieuwbouwwijken zijn zo goed geïsoleerd dat ze geen warmtenet met een hoge temperatuur nodig hebben. Dit blijkt uit een artikel van gebiedsontwikkeling.nu, en uit een wat oudere reportage van Nieuwsuur. Volgens hoogleraar duurzaam bouwen Andy van den Dobbelsteen (TU Delft) creëren gemeenten zo nieuwe problemen voor de toekomst. Het probleem is echter al in het verleden veroorzaakt. Volgens Desiree Uitzetter, voorzitter van ontwikkelaars vereniging NEPROM, hebben veel gemeenten meerjarige contracten met warmteleveranciers zoals Vattenfall (voorheen: Nuon) over het aan te sluiten aantal woningen op het warmtenet. “Hierdoor zijn projectontwikkelaars verplicht dit te doen bij hun nieuw te bouwen huizen.”

Breek de stenen

Leefbaarheid in de wijken staat bij woningcorporaties nog steeds hoog op de agenda. En dat is prima te combineren met vergroening in de wijk. Groen helpt bij de opvang van regenwater en het tegengaan van hittestress, wat direct bijdraagt aan de leefbaarheid van wijken. Woningcorporatie Wonen Midden-Delfland heeft als eerste woningcorporatie daarom de samenwerking gezocht met Stichting Steenbreek. Stichting Steenbreek organiseert acties om wijken te vergroenen. Acties zijn onder meer ‘Tegel eruit, plant erin’, korting bij de aanschaf van regentonnen en het vergroenen van een straat samen met de buurtbewoners.

Koekje erbij

“Zet een partytent op in de buurt voor iedereen die behoefte heeft aan een praatje. Je regelt koffie, thee en een heerlijk koekje.” Is de suggestie die corporatiekoepel Aedes doet aan haar leden. Ze roept op om ‘De week van het Huren’ in de eerste week van oktober niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Maar ook vogelhuisjes schilderen, friet van de foodtruck en een debat over de sociale woningbouw zijn suggesties die de vereniging aandraagt. Vergroenen van de wijk zou er zomaar bij kunnen. Voor nog meer inspiratie kunnen organisatoren nog leentjebuur spelen bij Burendag, dan komt het met de koffie ook vast goed.

Nieuwe buren

Een uitstekende manier om 10.000 nieuwe buren te leren kennen. Het kabinet heeft namelijk – geleerd van de coronapandemie – besloten dat er 10.000 woningen bij moeten komen om daklozen in te huisvesten. In Nederland hebben zo'n 40.000 mensen geen dak boven hun hoofd. Staatssecretaris Blokhuis van VWS vindt dat aantal daklozen "onacceptabel voor een van de rijkste landen ter wereld", zei hij tegen de NOS.

Oude kantoren

Dat treft. Want de vraag is of iedereen weer terug zal gaan naar kantoor, na vele weken thuiswerken. Waarschijnlijk niet, volgens een artikel van Duurzaam Bedrijfsleven. Een aantal grote bedrijven is al bezig met deze vraag en het te verwachten antwoord is, dat veel meer mensen veel vaker thuis zullen werken, ook als de corona maatregelen opgeheven worden. Dat betekent dat er (meer) kantoren leeg komen te staan, die prima een tweede leven kunnen krijgen als woningen. Want leegstaande kantoren zijn niet goed voor de leefbaarheid, vindt ook de Rijksoverheid. Er is nog geen subsidieregeling voor, maar dat hoeft geen probleem te zijn gezien de snelheid die de overheid de afgelopen maanden heeft getoond.

Geen opmerkingen:

Honk © 2011 -