donderdag 11 juni 2020

De Woonweek 24: Nog steeds te veel stikstof en te weinig woningen

Om uit te drukken hoe groot het tekort aan woningen inmiddels is, buitelen de opiniestukken, columns en analyses over elkaar. Al maanden. De voorraad superlatieven raakt uitgeput en dan rest alleen nog een illustratief voorbeeld. Althans dat zou de gedachte kunnen zijn achter het artikel van het Brabants Dagblad over de eerste huurwoning van Minitopia in Den Bosch. Maar liefst 838 woningzoekenden willen het huren. En dan ook nog tijdelijk, tot 2023.

Meer bouwen

In het dagblad Trouw deden Jelle Beemsterboer, wethouder wonen namens het CDA in Schagen, en Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland een poging om de lezers ervan te overtuigen dat meer woningen bouwen noodzakelijk is. En dat daarvoor de verhuurdersheffing van 2,6 miljard euro moet worden afgeschaft, dat de Rijksoverheid de leiding moet nemen en dat er nu echt een minister moet komen die de verantwoordelijkheid krijgt. “Wachten op de Tweede Kamerverkiezingen van maart is geen optie. De woningnood loopt op en planvoorbereiding kost tijd. De vele mensen in problemen door de woningnood verdienen onze solidariteit.” Schrijven de twee CDA’ers.

Jongeren 

Op de website van RTL Nieuws gooit Rabo-econoom en gastcolumnist Nic Vrieselaar het probleem over een andere schutting: de jongeren moeten in opstand komen. Hij legt een verband tussen de vergrijzende bevolking die meer aandacht heeft voor de gezondheidszorg enerzijds en de desinteresse van de jongere generatie om van zich te laten horen. “Dat jongeren zich vaker verenigen, zoals in Coalitie-Y, is daarom toe te juichen. Minstens zo belangrijk is dat jongvolwassenen zich meer interesseren voor politiek en vaker naar de stembus gaan.” Betoogt hij.

Eerlijke cijfers

Op de website van Follow the Money maakt Jasper du Pont een einde aan de illusie dat de woningmarkt onaantastbaar is voor de coronacrisis. Met cijfers, kaartjes en grafieken. Niet omdat hij een aangekondigde crisis met wat extra pessimisme wil voeden, maar om potentiele kopers te helpen. Hij argumenteert: “Maar wie als woningzoekende echter voor waarschijnlijk de grootste financiële keuze van zijn of haar leven staat — het kopen van een eerste huis — heeft wat mij betreft recht op een objectief en integraal beeld van de markt. Het moge duidelijk zijn: bij partijen die hun geld verdienen aan de woningmarkt ga je zo’n beeld niet vinden.”

Minimaal 40m2

De Gemeente Amsterdam maakt een einde aan het steeds verder verkleinen en opdelen van woningen om er hogere huurwinsten uit te kunnen halen. De website Nul20.nl bericht hierover. Alleen woningen groter dan 100 m2 mogen nog worden opgedeeld in woningen van minimaal 40 m2. En voor vakantieverhuur is straks een vergunning nodig. De wijzigingen gaan per 1 januari 2021 in. Nu de hoofdstad hier een besluit over heeft genomen, volgen wellicht meer gemeenten dit voorbeeld.

Gevangenis

Woningzoekenden hoeven in de hoofdstad niet meer onder de brug te wonen maar kunnen over enige tijd ín de brug wonen, als het aan architect Cees Dam ligt. Nu komt hij met een ontwerp waarin twee zeventig meter hoge woontorens op beide zijden van het IJ worden verbonden door twee bruggen. Hij heeft zich laten inspireren door de Tower Bridge in Londen. Maar of hij ook weet dat de Londense Tower Bridge ooit ontworpen is als gevangenis, vermeldt het artikel in het Parool niet.

Stikstof

En dan was er nóg een crisis: stikstof. Ruim een jaar nadat de rechter het stikstofbeleid van de Nederlandse regering bij het grof vuil zette, komt de stikstofcommissie van Johan Remkes met een buitengewoon hard slotrapport. Tegen journalisten van dagblad Trouw laat de commissievoorzitter zich ontvallen dat hij het stikstofpakket van minister Schouten te vrijblijvend vindt. “Het begint er een beetje op te lijken dat we dezelfde fouten maken als in het verleden.” De minister hoeft zich deze zomervakantie niet te vervelen.

Geen opmerkingen:

Honk © 2011 -