dinsdag 12 mei 2020

'Zet alleen nog in op de bouw van gelijkvloerse woningen'

Voor senioren is het vrijwel niet mogelijk om in hun eigen wijk te verhuizen naar een gelijkvloerse woning. Ook buiten hun eigen wijk is er nauwelijks kans van slagen. Dat is de conclusie die Honk trekt uit haar onderzoek naar de vraag en het aanbod van koopwoningen in Tilburg. Volgens Honk moet Tilburg geen plannen meer faciliteren voor nieuwe gezinswoningen, maar zo veel mogelijk inzetten op huizen waar wonen en slapen op één verdieping kan, zoals  bungalows en appartementen.

Lees het onderzoek >

Wachttijd 30 jaar
Uit het onderzoek blijkt dat er in Tilburg voor elke 1.000 huishoudens met senioren die een koopwoning bezitten jaarlijks ongeveer 27 gelijkvloerse woningen op de markt komen. "Je zou kunnen stellen dat een gepensioneerde in Tilburg ruim dertig jaar moeten wachten om gelijkvloers te kunnen wonen", zegt Rob Keijzer van Honk. "De werkelijkheid is genuanceerder uiteraard. Niet alle senioren willen verhuizen. Maar als zij willen, moeten ze ook nog eens concurreren met starters en doorstromers. Die wonen immers ook in appartementen."

Uit het onderzoek blijkt dat overal in Tilburg het aanbod van gelijkvloerse woningen klein is, maar de kansen verschillen per wijk sterk. Het aanbod van bungalows en appartementen in De Reeshof, De Blaak, Udenhout en Berkel-Enschot is vrijwel nul. In Zorgvliet, De Reit, het centrum en Oud-Zuid is het aanbod het grootst: daar komen per 1.000 huishoudens met 65+ers die een koopwoning bezitten jaarlijks ongeveer 70 woningen beschikbaar.

Hoge prijzen
Toch valt het ook daar niet mee om een passend huis te kopen. Juist in de wijken waar het aanbod nog redelijk is, zijn de prijzen erg hoog. Alleen mensen met veel geld kunnen er hun woonwens verwezenlijken. Honk onderzocht wat een doorsnee-appartement (90 m²) kost in de verschillende wijken. In de wederopbouwwijken van Tilburg (West en Noord) is het aanbod beperkt maar zijn deze appartementen goed betaalbaar (€ 175.000,-). Het gaat dan wel zonder uitzondering om oude complexen. Op andere plaatsen liggen de prijzen veel hoger, met als uitschieter de Piushaven, waar een doorsnee-appartement momenteel € 335.000,- kost.

Door het schaarse aanbod is het volgens Keijzer alleen voor de mensen met de ruimste financiële middelen mogelijk om hun woonwens te verwezenlijken. De rest blijft, vaker dan zij zelf wensen, wonen in een te grote en vaak ongeschikte woning. “Dat is niet alleen vervelend voor henzelf, maar ook voor de maatschappij: het maakt ze meer afhankelijk van mantelzorg of betaalde zorg en vraagt kostbare woningaanpassingen.”

Bouw alleen nog gelijkvloerse koopwoningen
Om het probleem werkelijk op te lossen, moet Tilburg in nieuwe plannen alleen nog woningen bouwen die in de toekomst ook echt nodig zijn, stelt Keijzer. Als ontwikkelaar ziet hij in elke wijk van Tilburg kansen om gelijkvloerse woningen toe te voegen. "Maar ook bij grotere nieuwbouwwijken moet het roer om. Geen plannen meer vol rijwoningen en tweekappers. We missen dan de kans op een betere woningvoorraad in Tilburg. Een rijwoning bouwen biedt alleen een oplossing voor jonge mensen. Door gelijkvloerse koopwoningen te bouwen wordt een senior geholpen, die vervolgens ook een woning voor anderen achterlaat. Daar profiteren beide leeftijdsgroepen van."


Lees het hele onderzoek 'Prijsverschillen en knelpunten binnen de Tilburgse woningmarkt' >Geen opmerkingen:

Honk © 2011 -