woensdag 27 mei 2020

Bouwheren (m/v) gezocht voor co-wonen in een historische villa


Honk is op zoek naar een groep van mensen die, onder onze begeleiding, gezamenlijk een bouwplan gaan maken voor de monumentale villa aan de Koningshoeven 20 in Tilburg.
De woning, ooit gebouwd voor het gezin van textielfabrikant Caspar Houben, wordt omgevormd tot enkele ruime woningen. De toekomstige bewoners worden ieder eigenaar van een deel van de villa. Iedere woning in de villa krijgt een eigen buitenruimte. Het gebruik van de entree, trappenhuis, tuin en kelder worden gedeeld.


Koningshoeven 20 Tilburg


De villa is een Rijksmonument. Het is nadrukkelijk de bedoeling om waardevolle elementen aan de binnen- en buitenzijde te behouden, net als de sfeer van het klassieke interieur. Binnen de nieuwe woningen die ontstaan, kan iedere bewoner zelf de inrichting en aankleding kiezen.
Het idee is om per verdieping een woning te maken, één verdieping heeft dan een woonoppervlakte van ongeveer 130 vierkante meter. Het gaat dus om best grote woningen. Maar wellicht zijn er ook kleinere oppervlakten mogelijk.

Hoe de villa precies wordt ingedeeld hangt ook af van de wensen van de toekomstige bewoners. Ze vormen samen met een architect een planteam. Lees hier meer over hoe een planteam werkt.

Voor alle leeftijden

In de villa ontstaat een vorm van co-wonen: meerdere huishoudens wonen ieder zelfstandig, maar kunnen ook wat voor elkaar betekenen, als het nodig is. We denken dat het prima kan werken als verschillende leeftijdsgroepen bij elkaar wonen. Daarom stellen we het plan nadrukkelijk open voor alle leeftijden. Starters, senioren, gezinnen zijn welkom om deel te nemen. Uiteindelijk ontstaat er vast een goede match.

Planning en vervolg

De gemeente wil meewerken om de verbouwing mogelijk te maken, mits de monumentale waarde van het pand behouden blijft. Er is wel een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Deze wordt opgestart zodra duidelijk is dat het plan kan doorgaan. Daarna moet nog verbouwd worden.

Aanmelden voor informatiebijeenkomst

Heeft u interesse in het project? Als corona het toelaat organiseren we eind juni een informatiebijeenkomst voor iedereen die meer over het project wil weten. We lichten de mogelijke indeling van de villa toe, geven een indruk van de koopsom van een woning, van het werken in een planteam en we gaan in op de actuele ontwikkelingen die spelen in de omgeving van de villa.

Als u na de bijeenkomst interesse heeft in deelname aan het project, dan meldt u zich aan als kandidaat voor het planteam. Met een beperkt aantal deelnemers gaan we vervolgens een plan maken. Ook de deelname aan het planteam is vrijblijvend. U kunt op elk moment besluiten om af te zien van deelname, tot het moment dat u een koopovereenkomst tekent.

Aanmelden kan door een e-mail te zenden naar info@honk.nl onder vermelding van het project Koningshoeven 20. U krijgt van ons een bevestiging van ontvangst én een uitnodiging zodra de datum van de bijeenkomst bekend is. Als u vragen heeft kunt ons ook het beste even mailen.

Wilt u op de hoogte blijven van alle woonprojecten van Honk? Klik dan hier om u ook aan te melden voor onze nieuwsbrief. 

Over de Villa aan de Koningshoeven 

De villa is in 1886 gebouwd voor het gezin van Caspar Houben, een voorname textielfabrikant die ook gemeenteraadslid was en bestuurder van het toenmalige ziekenhuis in Tilburg. Binnen- en buitenkant zijn door de verschillende bewoners behouden en door de laatste bewoners, pianist Ad de Roij en kunstenares Charlotte Molenkamp, met grote zorg gerestaureerd.


Geen opmerkingen:

Honk © 2011 -