donderdag 7 mei 2020

Einde verhuurdersheffing in zicht en hoe een stad klinkt


Stel je bent een stel, of je bent alleen, en je hebt een salaris. Hoeveel spaargeld heb je dan nodig om je eerste woonruimte te kopen? Het antwoord blijkt erg te variëren. Van 6.000 voor een klein flatje in Brabant tot meer dan 2 ton voor een gezinswoning in de grootste steden. Geldwebsite Independer heeft het niet alleen uitgezocht, maar ook met infographics inzichtelijk gemaakt.

Meer woningen verkocht
De starter is ook voor makelaarsclub NVM nog altijd een aanleiding tot zorgen. Maar uit de nieuwste cijfers die in de eerste week van mei gepubliceerd werden, blijkt dat de kansen voor starters geleidelijk aan beter worden. “Er worden nog steeds meer woningen te koop gezet en verkocht als in de weken voor de crisis. Het aantal te koop gezette woningen tijdens de intelligente lockdown ligt ruim 3% hoger dan een jaar geleden” juicht het persbericht van de NVM.  

De zorgen om beginnende woningeigenaren zijn niet geheel onterecht. Sinds 2006 waren er nog nooit zo weinig starters als in het laatste kwartaal van 2019, toen slechts 30% van de kopers voor het eerst een woning kocht. De groep kopers onder de 25 jaar krimpt het hardst. De meeste starters zijn rond de 35 jaar. Het Kadaster heeft dat uitgezocht en bekend gemaakt.

Einde verhuurdersheffing
Op de website van woningcorporatiekoepel Aedes spreekt deze week econoom en hoogleraar Sweder van Wijnbergen zich uit tegen de verhuurdersheffing. “De verhuurdersheffing is een vreemde eend in de bijt in de Nederlandse belastingstructuur. Het creëren van een gelijk speelveld met marktpartijen is geen logisch argument voor de heffing, omdat er geen commerciële partijen actief zijn in het betaalbare segment en omdat corporaties geen enkel voordeel genieten wanneer zij in het marktsegment actief zijn. Daarnaast is de heffing ingevoerd in crisistijd, maar past de belasting niet in de huidige  economische omstandigheden.”, zo betoogt hij. Bovendien sluit ook de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) zich bij deze opvatting aan.

Deze week lag de aandacht van media voornamelijk bij de gebeurtenissen op 4 en 5 mei en bij de versoepeling van de coronamaatregelen. Het zal daarom zijn dat weinigen hebben opgemerkt dat het einde van de gewraakte verhuurdersheffing in zicht komt. Dat geldt niet voor de redactie van ROmagazine, dat het rapport ‘Ruimte voor wonen’ van de ambtelijke groep ‘Brede Maatschappelijke Heroverwegingen’ uitgebreid onder de loep heeft genomen. Hierin staat ook het voorstel om de verhuurdersheffing voor corporaties te verminderen met 200 miljoen per jaar. Op een totaalbedrag van 1,7 miljard zijn het kleine stapjes, maar een begin is er.

Geluid
Hoe klinkt een stad? Auto’s, trams, brommers, pratende mensen in diverse talen, de wind, regen op steen, beton en glas. In een artikel van Gebiedsontwikkeling.nu leggen Marcel Cobussen (hoogleraar auditieve cultuur en muziekfilosofie aan de Universiteit Leiden) en Irene van Kamp (RIVM-onderzoeker omgevingsgeluid en gezondheid) uit waarom het geluid van de stad belangrijk is en naar hun inzicht te weinig aandacht krijgt.

Met deze constatering komen de onderzoekers wellicht op het juiste moment, want dat er veel woningen ontwikkeld zullen moeten worden terwijl er ook ruimte voor energie en groen nodig is ware bekend. Het wachten is nog op de diverse overheden die nog altijd een discussie voeren over regie en verantwoordelijkheid. En over te veel en te ingewikkelde regels, volgens Gemeente.nu.  Ministerie, provincies en gemeenten blijven elkaar nog steeds hiermee dwarsbomen. Als deze bestuurders ooit besluiten om samen te werken in plaats van elkaar tegen te werken, vinden ze in een ander artikel van Gebiedsontwikkeling.nu enige inspiratie om aan het werk te gaan.

Geen opmerkingen:

Honk © 2011 -