donderdag 14 mei 2020

Woonweek 20: De Wet Kwaliteitsborging mist kwaliteit en het bouwbudget is op

De Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is nog altijd niet af. De bedoeling is dat die wet de bouwkwaliteit gaat verbeteren. De oorspronkelijke invoerdatum van 1 januari 2021 is al uitgesteld naar een later moment. Maar nu blijkt ook de wet zelf aan kwaliteit te wensen over te laten. Het rammelt en tegenstanders wijzen gretig op de mankementen. Bouwersblad Cobouw beschrijft hoe drie jaar geleden eerst de juristen, bouwers en gemeenten de hakken in het zand zetten en waarom nu opnieuw de gemeenten samen met toezichthouders en brandweerkorpsen de kont tegen de krib gooien. De VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) waarschuwt dat ook vuurwerkopslagplaatsen of cacaoloodsen kunnen worden gebouwd volgens de nieuwe regels voor woningen.

Gemeenschappelijke woonvormen

Dat mensen zouden moeten wennen aan meer samenleven, niet alleen op het werk maar ook in de priv├ęsituatie, waar zij samen woonvoorzieningen delen, is een opvatting die van deze tijd zou kunnen zijn. Maar niks is minder waar. Deze opvatting is zo oud als de weg naar Moskou en komt van progressieve architecten en leiders van de nieuwe USSR in 1921. “Dit delen zou ook de emancipatie van de vrouw bevorderen. Als bewoners konden beschikken over een professionele keuken met restaurant en een kinderopvang, zouden vrouwen bevrijd zijn van (onderdrukkende) huishoudelijke taken en deel kunnen nemen aan het productieproces, zodat zij gelijke kansen hadden zich te ontwikkelen als mannen.” was de redenering destijds. Op de website van De Architect beschrijft Philip Krabbendam hoe 100 jaar geleden al woningen werden ontworpen voor deze woongemeenschappen


Sociaal

Ongeveer even oud zijn veel van de woningcorporaties in Nederland, de sociale verhuurders. Veel corporaties tonen in deze door Corona ontregelde tijd hun sociale gezicht door geen huurverhoging door te voeren per 1 juli. Of ze stellen de huurverhoging een paar maanden uit, zoals Tiwos in Tilburg en Ieder1 uit Deventer. Zo niet Laurentius in Breda, wat tot verontwaardiging leidt van haar huurders. Oud-profvoetballer en huurder Martien Vreijsen uitte zijn ongenoegen tegen BN de Stem: “Ik zou me dood schamen als directeur van dat bedrijf.” Saillant detail is, dat deze woningcorporatie zelf enkele jaren geleden financi├źle steun nodig had ter waarde van 60 miljoen. Door mismanagement en frauduleus handelen van de toenmalige directie zou de organisatie zeker failliet zijn gegaan.

Gedrag bepalend voor woningmarkt

Onderzoekers aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit van Tilburg hebben onderzoek gedaan naar de ‘verkoopstrategie’ van doorstromers op de woningmarkt tussen 2008 en nu. De resultaten hiervan zijn gepubliceerd door de website Vastgoedmarkt.nl. Samengevat luidt de conclusie dat een optimistische of pessimistische woningmarkt wordt ingeluid door gedragsverandering. Kopen doorstromers eerst een woning voordat ze hun huidige woning in de verkoop doen? Of verkopen ze eerst hun huidige woning voordat ze een nieuwe woning kopen? Door de verandering in koop- en verkoopgedrag van consumenten te volgen, valt te voorspellen of de woningmarkt gaat veranderen, volgens de onderzoekers.

Volgens de Vereniging Eigen Huis is het consumentenvertrouwen in de woningmarkt nog nipt positief, maar wel sterk gedaald: “Mensen zijn somberder geworden over de economische situatie van ons land en hun inkomen. Hoewel het pessimisme iets afnam is de meerderheid nog steeds somber gestemd over de betaalbaarheid van woningen en het aantal te koop staande huizen waaruit gekozen kan worden.” Schrijft de vereniging op haar website.

Budget is op

Het tekort aan woningen zal niet worden opgelost door het gedrag van huizenbezitters. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een regeling ingesteld waarmee corporaties korting krijgen op de verhuurdersheffing als zij nieuwe woningen bouwen. Inmiddels is voor 80.000 woningen een aanvraag gedaan. Hiermee is het budget van 2 miljard euro voor de komende 10 jaar op. Maar gezien de reacties van Kamerleden op Twitter, waaronder Henk Nijboer (PvdA) is hier het laatste woord nog niet over gezegd.

Geen opmerkingen:

Honk © 2011 -