donderdag 30 april 2020

De renovatieversneller en een minister met haast.

Bewoners verplichten om aan te sluiten bij de stadsverwarming wanneer zij hun huis van het gas af halen. Van de rechter mag dat niet, zo blijkt uit een artikel in dagblad Trouw. De gemeente Amsterdam wilde haar bewoners het lokale warmtenet opdringen – gestookt met vuilnisovens, gas en/of biomassa – terwijl de bewoners de voorkeur geven aan zonnepanelen.

Mooi weer

Opmerkelijk is dat het Zweedse energiebedrijf Vattenfall - eigenaar van het voormalige Nuon – dat de gemeente Amsterdam daarvoor had aangetrokken, nu zegt dat haar “business case onder druk komt te staan”. Volgens de Telegraaf heeft het beursgenoteerde bedrijf besloten om haar dividend te halveren vanwege minder inkomsten, door het mooie weer in Nederland en Duitsland.

De renovatieversneller

Deze nieuwste pot subsidie – want dat is het – is bedoeld voor verhuurders van woningen en is gevuld met 100 miljoen euro. Wie minimaal 150 huurwoningen ineens wil verduurzamen die vóór 1995 gebouwd zijn, kan gebruik maken van deze subsidie, zo schrijft het Algemeen Dagblad. Een interessante pot voor met name de vele woningcorporaties in het land. Niet verrassend, want corporatiekoepel Aedes, brancheverenigingen Techniek Nederland, Bouwend Nederland en OnderhoudNL en de Woonbond hebben mogen meepraten over deze ‘renovatieversneller’.

Hypotheekrenteaftrek

“Als de eigen woning net zo belast zou worden als ander vermogen, dan levert dat 3 à 4 miljard euro per jaar aan welvaart op en stijgen de huizenprijzen veel minder hard.” Deze stelling staat op de website van RTLZ. De aanleiding is het rapport ‘Ruimte voor Wonen’ van het Ministerie van Financiën. In het vuistdikke verslag van de werkgroep ‘Brede maatschappelijke heroverweging’ die zich bezighoudt met het beleid van de toekomst, staat onomwonden dat de historische (sinds 1893 volgens het Historisch Nieuwsblad in 2008) ‘hypotheekrenteaftrek’ zijn langste tijd gehad heeft. Wel plaatste minister Hoekstra er een kanttekening bij: het rapport is namelijk opgesteld voordat de coronacrisis de kop opstak.

Geen financiële crisis

Want over de financiële en economische gevolgen van de coronacrisis is de discussie nog altijd niet beslecht en op korte termijn is dat ook niet te verwachten. De vooruitzichten zijn vooral een mengeling van hoop, vrees en wens van degene die ze ten beste geeft. Het blad voor vastgoedbeleggers Vastgoedjournaal.nl heeft ook een analist gevraag om een voorspelling en deze merkt op dat de coronacrisis vooral niet vergeleken moet worden met de crisis van 2008, omdat “we te maken hebben met een gezondheidscrisis in plaats van een financiële crisis. Er is geen sprake van een zogenoemde ‘vastgoedbubbel’ die barst.” En “als het niet te lang duurt zal het allemaal reuze meevallen.” Deze geruststellende woorden hebben vooralsnog weinig effect gehad, want sinds half april verstrekken financiers geen leningen meer voor winkel- en hotelvastgoed en kijken ze kritischer dan voorheen naar financiering van woningen.

Minister met haast

Zonder financiers, geen woningen. En wellicht is dit nu wel het ideale moment voor de overheid om in te grijpen. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken is terug en ze heeft haast. De website Stadszaken.nl publiceerde de nieuwste plannen van de minister. “Een miljoen nieuwe woningen hebben we nodig. De eerdergenoemde deadline daarvoor in 2040 heeft het kabinet nu bijgesteld naar 2035. De meest recente prognose van het CBS laat zien dat de bevolkingsgroei groter is dan eerder verwacht. Het aantal inwoners van Nederland stijgt naar 18,5 miljoen in 2030, 19 miljoen in 2039 en 19,6 miljoen in 2060. Deze toename is groter dan de huidige omvang van Den Haag, Rotterdam en Amsterdam samen.”

Geen opmerkingen:

Honk © 2011 -