donderdag 23 april 2020

Waak voor de zelfvervullende voorspelling.

Het is sinds deze week definitief: na de Omgevingswet wordt ook de invoering van de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb) uitgesteld. Tot wanneer? Daar wordt nog over nagedacht en uitsluitsel hierover mag nog voor de zomer verwacht worden. In een brief aan de Tweede Kamer legt minister Ollongren – weer terug van een lang ziekteverlof – uit dat ze dit besluit nu wel moet nemen omdat haar vervangster Van Nieuwenhuizen al de invoering van de Omgevingswet heeft uitgesteld en beide wetten gebruik maken van dezelfde digitale systemen.

Geen afstel

En ja, ook toegegeven: gemeenten die belast zijn met de uitvoering hebben nu wel even iets anders aan hun hoofd. Ook kwam deze week het ontwerp van de wet Wkb online te staan. Zodat iedereen zich vast kan inlezen en ervan doordrongen is dat van uitstel geen afstel gaat komen als het aan de minister ligt. Het is nu eerst aan de Raad van State om er iets van te vinden.

Zelfvervullende voorspelling

Het Economisch Instituut voor het Bouwen (EIB) en het vakblad Cobouw kregen de wind stevig van voren, nadat zij eerder deze maand de noodklok hadden geluid over de naderende crisis die nog veel erger zou gaan worden dan de bankencrisis van 2008 – 2013. “Als de overheid niets doet, krimpt de sector met 15 procent en gaan er 40.000 banen verloren” riep het EIB. Daarom mocht EIB-directeur Taco van Hoek in Cobouw een reactie geven op de kritiek. Deze kwam er op neer, dat we de voorspelling van het EIB maar niet al te serieus moeten nemen. “Maak de betekenis van de EIB-prognose niet te groot. Je moet ook niet denken dat als wij het niet melden, dat het dan niet gaat gebeuren. Dat is een illusie. We moeten ons niet te veel invloed toedichten.”

Via de website van Bouwend Nederland mocht de voorman van de NVM-makelaars reageren op het tumult. Onno Hoes roept op om uitspraken te baseren op cijfers – zijn cijfers zijn volgens hem de beste –, voorzichtig te zijn met toekomstvoorspellingen en niet te speculeren op wat er zou kunnen gebeuren. “En als je in ogenschouw neemt dat de woningmarkt een vertrouwensmarkt is, zijn dergelijke negatieve scenario’s helemaal ‘not done’ want ze zouden een self fulfilling prophecy (zelfvervullende voorspelling) kunnen worden.” Zo schrijft hij op de pagina’s van de bouwvereniging.

Cijfers

Toch lijkt het kwaad al geschied, volgens de NOS. “Het consumentenvertrouwen is in april ingestort” kopte de website van de landelijke publieke nieuwszender, gebaseerd op een peiling van het CBS. “Het vertrouwen in de economie en de eigen portemonnee is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ongekend scherp gedaald, naar min 22. Het consumentenvertrouwen geeft aan of mensen bereid zijn om geld uit te geven voor grote aankopen, zoals een huis.

Geen opmerkingen:

Honk © 2011 -