zondag 30 mei 2021

The Commons: de eerste energieneutrale huizen in Tilburg

In 2017 besloot Honk alleen nog koophuizen te bouwen die hun eigen energie opwekken. Het project The Commons werd het eerste project in Tilburg met energieneutrale huizen.
Het leek ons destijds dat mensen best meer willen betalen voor hun huis, als ze vervolgens geen energierekening meer krijgen én niet bijdragen aan de opwarming van de aarde. Onze veronderstelling bleek juist.

Wonen in de natuur

De woningen hebben allen een warmtepomp die zijn basiswarmte onttrekt aan de bodem. De benodigde stroom voor de verdere verwarming, de ventilatie en het warm tapwater wordt opgewekt met zonnepanelen, die op de platte daken liggen.

Woningen in alle prijsklassen.

Het plan is ontwikkeld in een planteam met toekomstige bewoners. Zij bepaalden - op voorstel van de architecten -  gezamenlijk de stijl waarin het project werd vormgegeven en kozen ieder individueel de grootte en de indeling van de woning. Het levert een bouwplan op met een groot aantal types, varierend van zeer betaalbare bungalows tot vrijstaande villa's. Veel van de woningen zijn gebouwd als gelijkvloerse bungalow.

Korte ontwikkeltijd

Begin 2016 kocht Honk de grond van de gemeente. Op 10 maart 2017 werd de bouw officieel gestart door wethouder Mario Jacobs. Een jaar later is de bouw voltooid.


Projectgegevens

ProjectThe Commons
LocatieTilburg, Scharwoudestraat 
OpdrachtgeverHonk, Tilburg
Architectformat A:, Tilburg
AannemerJ.A. Van Gisbergen, Hoge Mierde
MakelaarOMM Makelaars, Tilburg
Programma17 koopwoningen
Periode2016 - 2018

Geen opmerkingen:

Honk © 2011 -