Spring naar inhoud

Honk ziet kansen in co-wonen

Onze manier van leven verandert en daar passen ook andere manieren van wonen bij. Honk werkt momenteel op een aantal locaties aan een woonvorm die we ‘co-wonen’ noemen. Meerdere gezinnen wonen er gezamenlijk, ze hebben ieder met een privé-deel en gebruiken daarnaast een collectief deel. Bij voorkeur wonen er verschillende leeftijden – van jong tot oud - door elkaar.

Zo zijn we als Honk bezig met een nieuwbouwproject waarin drie senioren, drie gezinnen met kinderen en drie jonge stellen samen kunnen gaan wonen. Elk van hen krijgt een woning voor zichzelf, maar er is een gezamenlijke groene buitenruimte die de bewoners samen zullen gebruiken en onderhouden.

Op een andere locatie willen we een monumentale villa met een ruime tuin herbestemmen tot enkele appartementen. Voor één gezin is de bewoning van zo’n villa vaak té kostbaar is, maar met co-wonen geven we het monument een duurzaam nieuw leven. Ook hier zoeken we naar een mix van verschillende leeftijdsgroepen.

Co-wonen wordt  ook wel 'co-housing' genoemd en onze Vlaamse buren noemen het 'samenhuizen'. Het biedt bewoners veel kansen. Het levert ze sociale contacten op en een omgeving waarin  buren elkaar helpen - bijvoorbeeld met zorg en opvang – vanzelfsprekend wordt.

Honk is enthousiast over deze woonvorm en verwacht in enkele maanden een eerste woonplan te kunnen presenteren. We gaan graag aan de slag met nieuwe locaties die zich hiervoor lenen.