Spring naar inhoud

Bouw van ‘Het Korenveld’ in Helvoirt is begonnen

In uitbreidingswijk Den Hoek in Helvoirt wordt 'Het Korenveld' gebouwd. Het plan bestaat uit drie woningen van het type semi-bungalow. De huizen zijn klaar voor de toekomst, want ze zijn levensloopbestendig en energieneutraal.

Huizen die hun eigen energiebehoefte opwekken

De woningen worden niet aangesloten op gas, want ze worden 'energieneutraal'. Duurzame technieken, zoals een bodemwarmtepomp, zonnepanelen en hoogwaardige isolatie, zorgen voor een warm huis in de winter en koeling in de zomer.

Nederland neemt afscheid van gasaansluitingen. Uiterlijk vanaf 2021 moeten alle nieuwe woningen energieneutraal gebouwd worden. Deze woningen lopen daarop vooruit. De huizen worden de eerste nieuwbouw koopwoningen in Helvoirt die hun eigen warmte opwekken.

In een energiezuinig huis is het vasthouden van de warmte de eerste prioriteit. Deze huizen krijgen daarom zeer hoogwaardige isolatie van vloeren, daken en  muren. Alle kieren worden zorgvuldig gedicht. Voor verse lucht is een raam open zetten niet noodzakelijk: een geavanceerd ventilatiesysteem zorgt voortdurend voor voldoende schone buitenlucht.

Deze huizen krijgen comfortabele vloerverwarming, die is aangesloten op een eigen warmtepomp. Dit apparaat haalt in de winter aardwarmte diep uit de grond en zorgt in de zomer juist voor koeling. De stroom die hier voor nodig is komt van zonnepanelen op het dak van het huis.

De installaties in deze woningen zullen voorzien in voldoende verwarming, warm water en ventilatie. Optioneel kunnen er extra zonnepanelen op het dak om nog extra energie opwekken voor het verbruik van alle huishoudelijke apparaten, zoals verlichting, televisie, computers en keukenapparatuur.